PADI AWARE - DIVEWORLD AWARE

By Diveworld Hungary - Janos Benko

A PADI AWARE Alapítvány tengervédelmi erőfeszítéseinek támogatására

Szeretnénk támogatni a PADI környzetvédelmi erőfeszítéseit, ezért pénzt gyűjtünk a PADI AWARE Alapítvány tengervédelmi programjának támogatására. A projekt keretében fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy megóvják értékes víz alatti világunkat és a benne élő lényeket.

Minden befizetett összeg egy lépéssel közelebb visz bennünket az óceánok varázslatának megőrzéséhez.

Együtt biztosíthatjuk, hogy a következő generációk is megtapasztalhassák óceánjaink csodáját.

Készen állsz arra, hogy te is hozzájárulj ehhez? A nagylelkűséged, függetlenül attól, hogy mekkora az általad adományozott összeg, változást idéz elő, amely messze földön érezhető lesz.

Mutassuk meg, hogy a Diveoworld Hungary búvárközössége mire is képes!

My Achievements

Fundraising page

Updated Profile Pic

Added a Blog Post

Received 5 Donations

Reached Goal

Increased Target

My Updates

Az óceánok szennyezése - 10 piszkos tény

Wednesday 26th Jun

Nem titok, hogy óceánjaink szennyezettek. De talán nem is tudod, hogy valójában mennyire szennyezettek. Ez sokkoló és hihetetlenül felzaklató lehet, különösen az óceánok szerelmesei számára (akiknek mindannyiunknak lenniük kellene!). Az alábbiakban 10 piszkos tényt közlünk az óceánok szennyezettségéről, de azt is megadtuk, hogyan vehetsz részt közvetlenül az óceánjaink helyzetének javításában, és hogyan ösztönözhetsz másokat is erre.

1. Évente 100.000 állat hal meg a behálózás miatt
Becslések szerint csak a műanyag miatt évente 100 000 tengeri állat pusztul el. Ez gyakran a halászhálókba vagy akár a műanyag zacskókba való belegabalyodás miatt következik be. Ez azonban az olyan kevésbé átgondolt tárgyakat is magában foglalja, mint a szívószálak és a műanyag fóliák.
 

2. Több mint 5,25 billió darab műanyag szemét van az óceánjainkban
A National Geographic szerint már most elképesztő, 5,25 billió műanyagdarab található óceánjainkban. Hogy perspektívába helyezzük a dolgokat, a Föld bolygón alig több mint 8 milliárd ember él.
 

3. Kétszer akkora óceáni szemétfolt van, mint Texas mérete
Kalifornia partjainál találkozhatsz a világ legnagyobb óceáni szemétlerakójával, a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolttal. Az óceáni áramlatok egy folyamatos örvényt (a Csendes-óceáni örvényt) hoznak létre, amely felhalmozza a szemetet ezen az 1200 mérföld (1931 km) hosszú óceánszakaszon. Ha nem tudja, hogy ez mekkora, képzelje el Texas amerikai államot, majd duplázza meg.
 

4. Az emberi tevékenység óceáni "holt zónákat" hozott létre
Az óceáni holt zónák, más néven hipoxiás területek olyan helyek, ahol az oxigénszint olyan alacsony, hogy az életformák nem tudnak túlélni. Bár a holt zónák természetes módon is előfordulhatnak, az emberi tevékenység (különösen a tápanyagszennyezés) következtében egyre több területen fordulnak elő ilyen állapotok.
 

5. Műanyagszennyezést találtak a Mariana-árokban
Az óceán legmélyebb pontján fekszik a Mariana-árok, amely 11 034 méteres mélységet ér el. Ez a mélység azonban nem mentes az óceáni szennyezéstől. A Mariana-árokban rákokat vizsgáltak, és az eredmények azt mutatják, hogy műanyagot nyeltek le.
 

6. Az óceánban lévő műanyag 400-szorosan beboríthatja a Földet
A 6317 kilométer sugarú Földünket akár 400-szor is beboríthatná az óceánban található műanyag.
 

7. Sok ország más országokra hárítja át az óceánok szennyezésével kapcsolatos problémáit
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyetlen ország sem mentesül az óceánok szennyezése alól. Azonban, hogy a dolgok még rosszabbra forduljanak, sokan átrakják a szemetüket másokra, ami azt jelenti, hogy a szemét mennyisége nemcsak növekszik, hanem az egész világon át is szállítják.
 

8. Az egyszer használatos műanyag a legnagyobb bűnös
Mindenekelőtt az egyszer használatos műanyag a leggyakoribb műanyagtípus az óceánokban. Ide tartoznak az olyan tárgyak, mint a szívószálak, az elvitelre szánt poharak és a műanyag evőeszközök.
 

9. Az óceáni szemét 80%-a szárazföldi tevékenységből származik
Azt gondolhatod, hogy az óceánszennyezési probléma nagy része a halászatból, illetve a vizet szennyező vízi tevékenységekből származik. Az óceánban található szemétnek azonban valójában csak 20%-a származik a halászatból és az óceáni tevékenységből. A másik 80% a szárazföldi emberi tevékenységekből származik. Gondoljunk csak a szemétlerakásra, a szemetelésre és az élelmiszeriparra.
 

10. Az óceánok növekvő savassága is probléma
A légszennyezést sokan nem szokták az óceánok szennyezésével összekapcsolni. A kettő azonban kéz a kézben jár. A levegő minőségét fenyegető egyik legnagyobb veszélyt a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az ebből a légkörbe jutó kibocsátások jelentik. A szén-dioxid-kibocsátás viszont az óceán felszínének pH-szintjét is befolyásolhatja, és hozzájárulhat az óceánok elsavasodásához.
 

Segítsen visszafordítani az óceánok szennyezését

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy mindannyian segíthetünk az óceánok szennyezésének visszafordításában, ha az óceánok nagyköveteivé válunk. A búvárkodás megtanulásával közvetlen kapcsolatba kerülsz a víz alatti világgal, hogy ne csak lásd a szennyezés hatásait, hanem cselekedj is ellenük. Ha megosztod tapasztalataidat, még több óceánszerető embert hozhatsz létre, akik készek cselekedni az általuk szeretett világért.

Thank you to my Sponsors

$126.60

Sütő István és Hajnalka

$105.50

Zsolt Vatra

Diving is Fun

$101

Diveworld Hungary Búváriskola

$79.13

Miklós Batka

Óvjuk a tengereket és óceánokat!

$77.63

Barnabas Sandor

$52.75

Janos Benko

$52.75

Nora Szabo

$52.75

Miklos Olaszi

$52.75

Balázs Szabó

$52.75

Anonymous

$52.75

Ádám Maglódi

$50

Netti Tomi

$50

Gábor Dr. Kerekes

$42

Fruzsina Zacs

$26.38

Anonymous

$26.38

Traszkovics Zsolt

$26.38

Folinek Balázs

$26.38

Anonymous

$21

Gergo Torda

$10.55

Anonymous

$10.55

Aquaman

Le Grand Bleu

$10

Búvárok

$5

Tamás Robotka

Itt jártam (Támogató oldal) Divemaster tan.